Brut Champagne

Noget af det mest forvirrende ved Champagne er de forskellige betegnelser Brut, Extra Brut, Demi Sec o.s.v.

Det hele drejer sig alene om, hvor meget sukker der er i Champagnen. Derfor er det meget nødvendigt at kende egne smagsløg, så man kan matche dem med den korrekte flaske.

Det er måske nok forvirrende, men der er faktisk regler for, hvornår man må kalde en Champagne for hvilket navn. Vi skal her give dig en kort oversigt:

  • Brut Natural/Brut Zéro – mindre end 3 gram sukker pr. liter
  • Extra Brut – mindre end 6 gram sukker pr. liter
  • Brut – mindre end 15 gram sukker pr. liter
  • Extra Sec/Extra Dry – mellem 12 og 20 gram sukker pr. liter
  • Sec – mellem 17 og 35 gram sukker pr. liter
  • Demi-Sec – mellem 33 og 50 gram sukker pr. liter
  • Doux – mere end 50 gram sukker pr. liter

Brut Natural er altså den absolut mest tørre udgave af Champagne, mens Doux er den sødeste variant. Brug den tørre til mad og den søde til dessert eller kage.

Hos Nordisk Champagne Syndikat er vi store tilhængere er Brut champagner, idet vi mener at det exceptionelle terroir bedst kommer til udtryk jo mindre sukker der tilsættes.
For meget sukker skjuler evt. fejlene i champagnen og champagnes individualitet kommer ikke til udtryk.