Vilmart et Cie

Nordisk Champagne Syndikat har taget et stort skridt mod toppen eftersom vi nu kan præsentere champagne fra VILMART i vores sortiment. De sidste 6-7år har vi handlet privat med Champagne Vilmart. Nu er det endeligt lykkedes at få overbevist vinmageren Laurent Champs om at handle med os!

Champagne Vilmart er et yderst kendt og meget respekteret champagnehus. Dette er lige fra alverdens vinskribenter, champagne eksperter og champagnebønder i Champagne. Han er måske verdens bedste champagnebonde i de “skæve” årgange.

Huset er i dag drevet af Laurent Champs som er 5.generation af familiehuset som havde sin begyndelse i 1890. Laurent er for øvrigt en yderst sympatisk og “fink fyr” som har formået at holde fødderne solidt planet i marken. Alt den hype og kultstatus han har fået igennem sine meget vellykkede champagner – er ikke steget ham til hovedet. Blandt champagnebønderne er det vel nok kun Jacques Selosse som overgår ham i opmærksomhed, hype og kultstatus.

Geografisk befinder vi os i landsbyen Rilly-la-Montagne som har Premier Cru status (94%). Hovedparten af markerne er i Rilly-la-Montagne (85%) samt marker i nabolandsbyen Villers-Allerand. Vinifikationen er exceptionel – det er absolut verdensklasse! Det er champagne i den højeste liga! Tilgangen til dyrkningen er biodynamisk (dog ikke certificeret) – derimod er Vilmart med i sammenslutningen AMPELOS som står for biodynamisk og bæredygtige dyder. Vilmart er én ud af bare 8 champagne bønder som er med i AMPELOS.

Huset ejer 11 hektar hvoraf 60% er plantet med Chardonnay og 40% med Pinot Noir. Til standard cuvéerne bruges fadlagring på store egefade (5000liter foudres) og til speciel cuvéerne små egefade (228liter) primært fra Allier, som er mellem 1 og 3 år gamle. Samtlige champagner ligger i fadene i 10 mdr og beriges gennem battonage. Malolaktisk gæring undgås og champagnerne har en meget fin høj syre. Der produceres 110.000 flasker årligt.

Champagne Vilmart laver rigtig flot og frugtig Chardonnay med en flot mineralitet. Utrolig lækker og anderledes Chardonnay hvis man sammenligner med det mere kendte udtryk fra Chardonnay druen i Côtes de Blancs.

Champagne Vilmart bruger stadig den traditionelle 4000kg presse fra Coquard. Pressetiden er hele 24 timer hvilket i følge vinmageren giver det bedste resultat. Med undtagelse af champagnen “Grand Reserve” bruges udelukkende most fra første presningen til den meget flotte champagne som huset producerer.

Standard cuvéerne lagres i 3-5 år og speciel cuvéerne fra 6-9 år.

  • Champagne Vilmart et Cie