Champagne druesorter

De druetyper der primært anvendes til at producere champagne er Pinot NoirPinot Meunier og Chardonnay. Det meste champagne er produceret på en blanding af druer, men den præcise blanding er sjældent opgivet på etiketten.

Pinot Noir.
Pinot Noir er en blå drue som er vanskelig at dyrke, den er kendt for sin lette smagsmæssige karaktér og store mod tagelighed for jordens karakteristika, som let afspejler sig i druens smag.
Druen er glad for køligere vækstbetingelser, og er derfor glad for at blive dyrket i det nordøstlige Frankrig, hvor Champagnen bliver til. Duft og smag er helt speciel med megen violduft og mange smagslag i munden.
Pinot noir klarer sig bedst i køligt kalksten terræn og dominerer i høj grad i Montagne de Reims og Côte des Bar. Det er Pinot Noir der tilføjer rygrad og krop til blandingen, og der giver vine med afslørende aroma af røde bær og masser af karakter. Produkter lavet udelukkende på blå druer kaldes blanc de noirs (Hvid af sorte).
Blanch de noir er kraftige og tunge champagner og gør sig godt til hovedretten.

Pinot Meunier.
Måske den mindst kendte af Champagne-druerne. Vi har her at gøre med en blå drue. Indtil nyere tid ganske underspillet i Champagne, men i de senere år har producenterne fået øjene op for, at druen tilfører Champagne krop og rigdom i smagen. Man mener, at Pinot Meunier er en mutation af Pinot Noir, og druen dukkede for første gang op i litteraturen i det 15. århundrede.

Navnet stammer fra det franske “Meunier” og det tyske “Müller”, som begge betyder møller. Navnet hentyder til det nærmest melstøvsagtige lag på undersiden af vinstokkens blade. Det ser faktisk ud som om, at man har drysset mel på bladene.
Pinot Meunier er én af de mest dyrkede druer i Frankrig, men for de fleste vinkendere, er den faktisk mere eller mindre ukendt.
Meunier er mere robust og mindre tilbøjelige til frostskader, fordi den springer ud senere. Den er specielt velegnet til de mere lerholdige jorde i Vallée de la Marne og vil tolerere de mest ugunstige vejrforhold. Meunier tilføjer rundhed til vinen, og giver smidige og frugtagtige vine, der har tendens til aldre hurtigere end deres Pinot noir kolleger.

Chardonnay.
Chardonnay er Champagnens eneste grønne drue. Den menes at stamme fra Bourgogne, men er i dag udbredt over hele verden, og der findes næppe et vinproducerende område, der ikke råder over en vis mængde Chardonnay.

Chardonnay er i sig selv en meget duft- og smagsneutral drue, som er meget modtagelig for det tertiære islæt og fadenes præg. Champagne kan ikke leve uden Chardonnay.
Chardonnay er alt dominerende i Côte des Blancs, og giver fint duftende vine med karakteristiske noter af blomster, citrus og til tider mineraler.
Champagne, der laves udelukkende på Chardonnay-druen (grøn), er kendt som blanc de blancs (hvid af hvide)